Fulltextové vyhledávání

Česky English
Drobečková navigace

Úvod > Oddělení > > Oddělení chemie, biochemie a radiologie > Jakost potravin

Potraviny, krmiva

Stanovení chemických parametrů
% pevného podílu
Aktivita vody – aw
Aktivita diastázy (med)
Alergeny (arašídy, lískový ořech, mléko, vejce, sója, lepek, oxid siřičitý, celer, sezam, kasein, hořčice, mandle)
Amoniak (NH3) destilací
Amoniak (NH3) mikrofúzní metodou
Bílkoviny
Bulířova zkouška
Celkové fosfáty
Cukry – vyjádřeno jako invert
Cukry redukující
Číslo kyselosti tuku
Číslo zmýdelnění
Čistá svalová bílkovina
Dusičnany 
Dusitany 
Dusíkaté látky
Energetická hodnota
Fruktóza
Gliadin (lepek)
Glukóza
Histidin – dekarboxylázová aktivita
Hrubá vláknina
Hydroxyprolin
Hydroxymetylfurfural (HMFAL) v medu
Chlorid sodný
Kolagen
Konduktivita (med)
Konzervanty – kyselina benzoová, kyselina sorbová, kyselina propionová (a jejich soli)
Kreisova zkouška
Kyselina glutamová
Laktóza
Maltóza
Metabolizovatelná energie (krmiva)
Minerálie: draslík (K), fosfor (P), hořčík (Mg), sodík (Na), vápník (Ca)
Močovina v mléce
Nečistoty v tucích
Nerozpuštěné látky (med)
Netuky v másle
Obsah masa
Obsah žloutků v majonézách
Organické kyseliny (kyselina 3-hydroxymáselná, k. mléčná, k. jantarová) ve vaječné melanži a vejcích
Oxid siřičitý v cukru
Oxid siřičitý v sušeném a konzervovaném ovoci a zelenině
Peroxidové číslo
pH
Polyaromatické uhlovodíky:(benzo(a) antracen, chrysen, benzo(b)fluorante.n, benzo(k)fluoranten, benzo(a)pyren, dibenzo (a,h)antracen, indeno(1,2,3-c,d)pyren, dibenzo(a,i)pyren, dibenzo(a,h)pyren, benzo(g,h,i)perylen
Polyfosfáty jako P2O5
Popel
Popel nerozpustný v kyselině
Provařenost
Průkaz pasterace – fosfatázová zkouška
Průkaz pasterace – peroxidázová zkouška
Průkaz pasterace – vaječná melanž
Sacharidy – dopočtem
Sacharóza 
Síranový popel
Sójová bílkovina
Sušina, vlhkost
Sušina refraktometrická
Syntetická barviva – průkaz, kvalita, kvantita
Škrob
TDF vláknina
Titrační kyselost
Tuk butyrometricky
Tuk celkový (hydrolyzačně)
Tuk extračně
Tuk v sušině TVS
Tukuprostá sušina
Volné mastné kyseliny v % kyseliny olejové
Volný tuk
Zbytkový CO2/O2 v potravinách balených v ochranné atmosféře
Zbytky skořápek a podskořápkových blan

Chemické parametry v poživatinách a nápojích (odd.cizorodých látek)
(např. cholesterol, složení mastných kyselin, triglyceridy, menthol, cineol, glycerol)